Reizen.be > De taalgrens: het mekka voor wandel- en fietsliefhebbers
Vloesberg

De taalgrens: het mekka voor wandel- en fietsliefhebbers

Picardisch Wallonië is de naam die wordt gegeven aan het gebied ten oosten van Brussel dat grenst aan Oost-Vlaanderen. Een driehoek gelegen tussen Lille, Mons en Kortrijk. De taalgrens is een heel goede omgeving om te fietsen en wandelen. Als je ideeën wilt hebben over vaste wandel -en fietsroutes in de omgeving, kun je de gids ‘Grensgevallen‘ raadplegen.

Vloesberg
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je eigen route samen te stellen in Le Pays des Collines. Het Pays des Collines is een natuurgebied tussen de Schelde en de Dender, gekenmerkt door zijn heuvelachtige uiterlijk. Dit gebied omvat onder andere de dorpen Flobecq, Ellezelles, Ath, Mont-de-l’Enclus, ten noorden van Celles en Frasnes-lez-Anvaing. In totaal kun je een netwerk van 350 kilometer aan eindeloze wandelmogelijkheden verkennen. Bovendien is het netwerk verbonden met dat van de Vlaamse Ardennen.

[do_widget id=enhancedtextwidget-29]

Wandelen op de taalgrens in een prachtig heuvelland

Aan deze streek zul je enkel fijne ervaringen overhouden. Het gebied is aangenaam, lichtjes heuvelachtig en heel erg aantrekkelijk om doorheen te wandelen of te fietsen. Bovendien zijn de mogelijkheden echt eindeloos en kun je hier heerlijk gastronomisch genieten!

De Weerwolfroute

De Weerwolfroute is een rondwandeling bij Flobecq. Als je van boswandelingen houdt, ben je hier helemaal goed. Het is namelijk de meest bosrijke wandelroute van de ‘Grensgevallen’-routes. De route van 11 kilometer mag door het glooiende karakter zeker ook uitdagend worden genoemd. Je start bij knooppunt 6 bij La Houppe 2 in Flobeque en loopt eerst naar het Livierenbos. Dit bos is onderdeel van de bossenstrook op de heuvels van deze streek. Je eindigt met een stevige klim richting Pottelbergbos. Onderweg kom je ook door het Brakelbos (een beukenbos, in een gebied met glooiende heuvels, diepe dalen en steile valleiwanden) en kruis je het mijnwerkerspad. Dit is een voormalige spoorlijn, tussen Zottegem en Ellezelles, die in 1963 werd gesloten. Hij bracht mijnwerkers naar de Henegouwse steenkoolmijnen. Aan het einde van de Weerwolfroute worden je inspanningen beloond met een schitterend uitzicht op de velden aan de Ferme de Géron.

Vloesberg
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Stapaf – en marche!

De wandelroute ‘Stapaf – en marche!’ is een pittige rondwandeling bij Brakel. Deze route is 10 kilometer lang en door de steile klimmen wat minder geschikt voor de beginnende wandelaar. De start is bij de Sint-Jozefskerk aan de Muiterij in Brakel. Van daaruit loop je eigenlijk van bos naar bos, tussen Vloesberg en Everbeek. Deze uitdagende wandelroute loopt over de taalgrens van de Vlaamse Ardennen, tot aan Pays des Collines en van daaruit weer terug. Om die reden is dit een typische ‘Grensgevallen’-route. In het Pays des Collines zijn de hoogste beboste toppen van de streek te vinden: de Pottelberg, de Muziekberg en de Kluisberg. De bossen die je onderweg passeert zijn het Trimpontbos (dat bestaat uit een aantal versnipperde kleine bosjes), het Hayesbos en het Livierenbos.

[do_widget id=enhancedtextwidget-28]

Wandelwalhalla challenge

Voor wie de kortere wandelroutes te weinig uitdaging en voldoening bieden nodigt de ‘Wandelwalhalla challenge’ uit tot een aantal uren flink doorstappen. Deze route vindt je in Flobecq. De combinatie van de afstand van deze wandelroute, ruim 27 kilometer, en het steile karakter maken deze tot een aantrekkelijke XL route voor de ervaren wandelaar. Je start bij D’Hoppe aan La Houppe 2 in Flobecq. Door de lengte verken je tevens een gebied dat de taalgrens ver overschrijdt. Je wandelt namelijk tot Ellezelles. Hier vind je ook het `Parc naturel du Pays des Collines´, een natuurpark dat zich uitstrekt over 25.000 hectare.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *