Picardisch Wallonië is de naam die wordt gegeven aan het gebied ten oosten van Brussel dat grenst aan Oost-Vlaanderen. Een driehoek gelegen tussen Lille, Mons en Kortrijk. De taalgrens is een heel goede omgeving om te fietsen en wandelen. Als je ideeën wilt hebben over vaste wandel -en fietsroutes in de omgeving, kun je de gids ‘Grensgevallen‘ raadplegen.

Vloesberg

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je eigen route samen te stellen in Le Pays des Collines. Het Pays des Collines is een natuurgebied tussen de Schelde en de Dender, gekenmerkt door zijn heuvelachtige uiterlijk. Dit gebied omvat onder andere de dorpen Flobecq, Ellezelles, Ath, Mont-de-l’Enclus, ten noorden van Celles en Frasnes-lez-Anvaing. In totaal kun je een netwerk van 350 kilometer aan eindeloze wandelmogelijkheden verkennen. Bovendien is het netwerk verbonden met dat van de Vlaamse Ardennen.

Wandelen op de taalgrens in een prachtig heuvelland

Aan deze streek zul je enkel fijne ervaringen overhouden. Het gebied is aangenaam, lichtjes heuvelachtig en heel erg aantrekkelijk om doorheen te wandelen of te fietsen. Bovendien zijn de mogelijkheden echt eindeloos en kun je hier heerlijk gastronomisch genieten!

Het pad van de liefde in Anvaing (Hainaut)

Het Anvaing-kasteel moet je zeker gaan bezichtigen als je een bijzonder romantische locatie zoekt voor jou en je geliefde. In de buurt van het kasteel ligt een wandelpad dat gewijd is aan geliefden en besprenkeld is met kunstwerken. Dit wandelpad moet je delen met je partner. Elk kunstwerk geeft namelijk een reflectie weer op wat een liefdesrelatie betekent. De wandelroute passeert langs het kasteel. Het Anvaing-kasteel is een beschermd monument en wordt nog steeds bewoond door de familie Lannoy. De kunstwerken die ontworpen werden door de Saint-Luc High School, komen nog meer tot uiting door de natuur en de prachtige omgeving.

Vloesberg

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Le Sentier de l’Etrange

De wandelroute “Le Sentier de l’Etrange” start aan het Maison du Pays des Collines en loopt door het dorp Ellezelles. Bereid je voor op een ontmoeting met mythische wezens tijdens de wandeling, want er gebeuren bijzondere dingen in het dorp Ellezelles. Een glimp van het magische kun je opvangen wanneer je er de hoek van een straat omgaat, doorheen het bos kijkt en zelfs bij de ingang van het bos. Er wordt gezegd dat er zich allerlei vreemde wezentjes onderweg verbergen.

Le Sentier de l’Etrange, een zeer verrassende wandeling, bevat mythische creaties van volkskunstbeeldhouwer Jacques Vandewattyne (ook bekend onder de naam Watkyne). Langsheen het parcours vind je heel wat beelden en andere creaties. Een uitnodiging voor een aangenaam parcours van 6 km lang voor kinderen en volwassenen. Watkyne bedacht in de jaren 80 het idee van een wandeling in de natuur met sculpturen en reliëfthema’s rond heksen, elven, enz. Nog steeds worden er elk jaar beelden toegevoegd aan dit ongelooflijke wandelparcours. De wandelroute kun je ook zien als een openluchtmuseum dat elk seizoen bezocht kan worden.


Fietsen en wandelen door de natuur, langs historische gebouwen, ... Kies jouw Oost-Vlaamse route!
Promo
Abonneer je gratis op het Fiets- en Wandelmagazine STAPAF. Doe het vandaag nog! Klik hier!
Promo
Streekproducten, expo, bijzondere plekken, unieke logementen, ... StapAf'ers inspireren je!
Promo

Andere wandelroutes

Het aanbod is enorm, maar om je toch wat inspiratie te geven: